Vad är modern konst?

Konst har existerat sen, ja sen många många många år sen. Inom antikens konst finns ju exempel på konst från Mesopotamien, Egypten, Grekland, Etrurien och Romerska riket. Innan det finns den så kallade förhistoriska konsten, som är allt konst från stenålder och fram till det som kännetecknas som historisk tid, vi snackar någonstans mellan 3000 till 2000 f.Kr.

Så modern konst? Vad handlar det om?

Modern konst är vad som kännetecknas med modernismen och som går emot det som är akademisk konst, där den akademiska konsten representerar det konservativa metodiken och ”modern art” är mer experimentell. Det är svårt att säga vad när men någonstans i mitten av XVII-sekel fram till nu kan man prata om modern konst. Dock finns det de som även säger att modern konst började under XIX-sekel och att fram till idag är det så modern konst. Samtida konst är ett annat ord som många använder och förväxlar med modern konst, vad som är vad är svårt att säga men man kan säga generell att experterna är enade om att modern konst är inte tidsbestämd och därför är det som någon slags huvudkategori medan samtida konst är mer den konsten som finns nu under vår epok.

Modern konst har inte varit väl mottagen alltid och varit mycket kritiserad av personer som Eugenio d’Ords känd för sin fras ”Allt som inte är traditionell, är bara plagiat” eller Jose Ortega och Gasset med sin bok om avhumaniseringen av konsten.

Jag, där har ni fått veta lite om modern konst men i den här bloggen kommer vi att prata om många andra fler konst former och epoker, konstnärer och konsttyper. Allt för att ni läsare ska få en djupare förståelse av konsten och vad det innebär idag för oss människor och möjligtvis även fördjupa oss i namn som har betytt något för konsten i sig.

Vi hörs i ett annat inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *